Cukier – niewinny dodatek czy groźna trucizna? O pejoratywnym wpływie cukru na zęby, wiadomo już od tradycyjna, jednak niewiele się zastanawiamy nad tym, jak cukier wpływa na organizm. Czy zatem cukier to wyłącznie niewinny dodatek do potraw i napojów?
Cukier – albo istnieje trucizną?
Naukowcy w teraźniejszym etapie zmienili zdanie – odkryli, iż więc nie tłuszcz ponosi odpowiedzialność za plagę otyłości w końcach dobrobytu. To cukier jest trudny za nadwagę a otyłość, toż on uzależnia, wzmaga apetyt, powoduje cukrzycę, bulimię i zaburzenia metabolizmu. Według badań przeciętny Europejczyk zjada około 120 g cukru każdego dnia, stanowi zatem równowartość prawie 25 łyżeczek i 480 pustych kalorii!
Miej na drugie nazwy cukru
Podczas wybierania gotowych produktów, bierz na drugie nazwy cukru w składzie. Cukier może kryć się pod nazwami: glukoza, sacharoza, inwertyna, laktoza, syrop kukurydziany, słodowy, dekstroza, maltoza, fruktoza. Jeśli każdy z tych czynników pojawi się w Twoim produkcie spożywczym, zalecamy uwagę, dlatego ten produkt może liczyć więcej cukru.
Słodzik zamiast cukru?
Czy odpowiednia dieta pod okiem eksperta zakłada stosowanie słodzika zamiast cukru? Też do cukru, słodzik może kryć się pod wieloma nazwami. Najpopularniejsze słodziki to: sacharyna, aspartam, acesulfam, neohesperydyna, cyklaminiany, sorbitol, mannitol, izomalt, taumatyna, maltitol, laktitol, ksylitol. Słodzik jest aż sześćset razy lżejszy od cukru, dzięki czemu można korzystać go w niedużej liczb. Słodzik prawie nie ma też kalorii, wtedy nie wpłynie niekorzystnie na siłę. Dodatkową zaletą słodzików stanowi zatem, iż nie psują zębów. Zatem czy słodzik ma właściwości? Tak, należy szczególnie widzieć na aspartam, cyklaminę i sacharynę.
Aspartamu nie mogą kosztować osoby przechodzące na chorobę dziedziczną – fenyloketonurię, ponieważ ma on toksyczny dla nich element. Nie należy stosować aspartamu w potrawach i napojach, które są ogrzewane, ponieważ powyżej 100 st. C staje się on toksyczny i niszczy swoje wady słodzące, wtedy nie można podawać go do kolorów i herbat.
Aspartam, cyklaminy i sacharyna według wielu pytań mogą być kancerogenne – czyli rakotwórcze. Cyklaminiany idą w reakcje z pewnymi lekami.
Cukier – to nas truje!
Nadmiar cukru wywiera silnie negatywny efekt na działanie mózgu, powoduje senność i drastyczny spadek naszej zdolności opinie i mienia.
W 1957 roku dr William Coda Martin sklasyfikował cukier rafinowany jako truciznę. Według Coda Martin, cukier jest pozbawiony swoich zdolności witalnych, witamin a substancji mineralnych. To, co świadczy cukier, to wysokie, rafinowane węglowodany. Chociaż to, co usunięto – białka, witaminy a substancje mineralne są przyczyną niekompletnego metabolizmy węglowodanów. Przynosi to, zakładanie się toksyn – kwasu pirogronowego a innych nienormalnych cukrów. Kwas pirogronowy zbiera się w umyśle a systemie nerwowym, a inne cukry w morzach ciałkach krwi. Wpływa obecne na oddychanie komórek i prowadzi brak niezbędnej ilości tlenu do funkcjonowania organizmu.
Nie polecamy sobie sprawy, że jedni dodajemy się do zachwiania równowagi naszego systemu. Natura sama gwarantuje nas przed nagłym szokiem spowodowanym dużym spożyciem cukru. Codziennie spożywany cukier powoduje stan ciągłego nadmiernego zakwaszenia. Do przywrócenia cisze oraz dla zabezpieczenia krwi organizm nasz pobiera jeszcze szerszą ilości pierwiastków dotąd skrzętnie robionych i gromadzonych w bliskim ciele. Przykładem mogą stanowić nasze kości i zęby, z których zostaje pobrane tyle wapnia, że staje nie tylko próchnica, ale jest ogólne osłabienie. Często poprzestajemy na myśleniu, że cukry obok tłuszczów są w bliskim organizmie głównym źródłem energii, a więc są niezbędnym paliwem podtrzymującym procesy życiowe. Należy przypomnieć, że przy zbilansowanej diecie, niezbędną ilość cukru dostarczają warzywa i owoce.
Nawet najmniejsza liczbę cukru, nie jest nieciekawa dla swego systemu. Cukier wpływa na jakiś organ swego ciała. Wątroba magazynuje cukier w sytuacji glukozy (glikogenu). Dzienny pobór cukru rafinowanego (powyżej wymaganej ilości naturalnego cukru) wypełnia ją oraz dodaje do wielkiej objętości, a nadmiar glikogenu wraca do bliskiej krwi w sytuacji kwasów tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe idą do wszelkiej dziedzinę ciała i przechowywana są w prawie wolnych miejscach, takich jak: brzuch, pośladki, piersi i biodra. Gdy mieszkania te są już wypełnione, kwasy tłuszczowe idą do samodzielnych narządów, takich jak uczucie i nerki. Następuje osłabienie ich pracy, następnie tkanki ulegają degeneracji i poprawiają się w tłuszcz. Powstają zakłócenia ciśnienia krwi, uszkodzeniu ulega parasympatyczny układ nerwowy, układ krążenia obwodowego i limfatycznego, a jakość czerwonych ciałek tworzy się zmieniać. Występuje nadmierna ilość białych ciałek, a proces tworzenia tkanek ulega spowolnieniu.
Wybierając cukier do naszych dań, staraj się wybierać dobrze i biały cukier, zastąp brązowym, bądź ksylitolem lub stewią. W Gabinecie Dietetyki i Utrzymywania Małgorzata Stanior staramy się doradzać pacjentom, który cukier stosować do konkretnych potraw. Pamiętaj, że ograniczenie cukru może pozytywnie wpłynąć na funkcjonowanie Twojego organizmu.
zobacz również Cukier – niewinny dodatek czy groźna trucizna?