Żelazo hemowe i niehemowe – na czym liczy różnica? Żelazo jest składnikiem, który w układzie płaci za procesy krwiotwórcze i transport czerwonych krwinek, wspiera także układ nerwowy. Pamiętamy o jego ofertę w zbilansowanej diecie, nie dziwimy się jednak nad rodzajem żelaza, które spożywamy. Wyraża się, że żelazo hemowe i niehemowe, czyli formy tego pierwiastka, różnią się między sobą, i brak równowagi pomiędzy nimi widać wywołać do niedoborów. Jak je zidentyfikować oraz czy któryś z ostatnich charakterów jest „istotniejszy”?
Żelazo hemowe i niehemowe – na czym liczy różnica?
Przekonanie o tym, że aby pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu na ten składnik, należy jeść produkty mające ogromną dawkę żelaza, jest złe. Jego wchłanialność jest bowiem zróżnicowana i chce od rodzaju żelaza, z jakim posiadamy do wykonywania. Aby zadbać o właściwy stan tej substancji we natury, należy nie tylko dobrze komponować posiłki, ale także patrzeć w nich wyniki zwiększające przyswajalność żelaza. Przylegają do nich czerwona papryka, natka pietruszki oraz kiszonki, czyli bogate źródła witaminy C, jaką można też wierzyć w postaci odpowiednich suplementów diety.
Poznaj różnicę pomiędzy żelazem hemowym a niehemowym i zobacz, w który styl uniknąć niedoborów, jakie w konsekwencji jadą do niebezpiecznej dla zdrowia niedokrwistości.
Żelazo hemowe
Jak szybko odróżnić produkty wielkie w żelazo hemowe od centrów żelaza niehemowego? Rozwiązanie przebywa w słowie „hema”, czyli „krew”. Żelazo hemowe możemy wystąpić w ciele a zagranicznych pokarmach pochodzenia zwierzęcego, w ostatnim w morzom mięsie czy produktach morza. Warto natomiast mieć, że mięso wołowe może mieć blisko 45% żelaza hemowego, chociaż jego zmieniana ilość dzieli się blisko o połowę. Organizm wykorzystuje efektywnie ok. 20-25% żelaza spośród tego źródła.
Żelazo hemowe jest wchłaniane daleko niż niehemowe, dlatego gdyby nie spożywasz produktów odzwierzęcych, sięgnij po suplementy diety z żelazem, dużo w otoczeniu witaminy C i kwasu foliowego.
Żelazo niehemowe
Niehemowe, więc „bez krwi”, to żelazo pochodzące ze centrów roślinnych. Produkty mające dużo żelaza niehemowego to m.in. każdego typu strączki, takie jak fasola czy soczewica, a też buraki, szpinak czy orzechy i ziarna: migdały, orzechy laskowe, quinoa, amarantus. Źródłem żelaza tego standardu są także zioła, w współczesnym bazylia, tymianek, oregano, anyż czy kurkuma.
Należy cierpieć na wycieczce, że przyswajalność żelaza z owoców roślinnych jest ograniczona (1-5%). Aby zwiększyć nadzieję na właściwsze wchłanianie, warto ograniczyć spożycie kawy i herbaty, a też sięgać po produkty o małym pH (fermentowane i kiszone).
zobacz również Żelazo hemowe i niehemowe – na czym polega różnica?