Gastronomia to branża, która rządzi się swoimi, twardymi prawami. Nie dość, że bardzo ciężko zdobyć odpowiednią renomę i reputację, a także zaufanie wśród klientów, to jeszcze jeden mały błąd może zniweczyć każdy wysiłek. Dlatego więc tak ważne jest zachowanie odpowiednich standardów higienicznych, gdyż klienci są wyjątkowo czujni, nawet na najmniejszą plamkę na łyżeczce lub widelcu. W praktyce oznacza to tyle, że nie powinniśmy oszczędzać wybierając urządzenia myjące. Szczególnie kiedy w planach mamy zakup zmywarki, powinna ona zapewniać wysoką jakość i efektywność. Dlaczego warto postawić na zmywarkę kapturową?.
Spis Treści
Czym jest zmywarka kapturowa?
Zmywarka kapturowa, to bez wątpienia jedno z popularniejszych urządzeń, w które inwestują właściciele średnich i dużych lokali gastronomicznych. Zapewnia ona wiele korzyści, a także wysoki profesjonalizm podczas pracy. Zmywarka kapturowa należy do grupy niezbędnych, a także nierdzewnych zmywarek gastronomicznych. Co ważniejsze, skutecznie obniża ona koszty eksploatacji, co jest dość szybko zauważalne już po pierwszym miesiącu użytkowania. Zauważalne staje się mniejsze zużycie wody, mniejszy pobór i zużycie energii, a także mniejsza ilość wykorzystywanych środków chemicznych. Dzięki temu, że jest to urządzenie w pełni zautomatyzowane, nie wymaga pilnowania czy ingerencji obsługi podczas mycia i płukania naczyń. Co to oznacza w praktyce? Tyle, że będziemy mogli efektywniej zagospodarować naszą pracę, a także zyskamy sporo na czasie. To profesjonalne urządzenie zmywające, w przeciwieństwie do innych modeli zmywarek, wyposażone jest w wiele dodatkowych funkcji, co znacznie wpływa na komfort i wygodę użytkowania. Modele są wyposażone w:
- osobne ramiona- zarówno do mycia jak i płukania
- dozownik do nabłyszczacza
- dozownik do detergentu
- dwa możliwe cykle mycia
- filtry w komorze myjącej
- termometr komorowy
- termometr bojlera
- tłoczoną komorę myjącą
Nie sposób wymienić wszystkich elementów, które odróżniają zmywarkę kapturową, od innych tego typu urządzeń myjących. Tego typu sprzęt z łatwością poradzi sobie z patelniami, garnkami czy także naczyniami, których mycie może sprawić nie mały problem. Standardowo, wybierając zmywarkę kapturową, mamy do dyspozycji zaawansowane systemy dozujące środki myjące i płuczące, a także kosz do talerzy i mały koszyczek przeznaczony na sztućce. Dodatkowo brak ingerencji ze strony obsługi, daje swobodę, a także oszczędność czasu. Dostęp do naczyń jest nieskomplikowany, a także zmywarka kapturowa jest niezwykle łatwa w czyszczeniu. Zmywarka kapturowa wymaga jedynie odpowiedniego ulokowania, ze względu na odpływ grawitacyjny, nie wyklucza to jednak możliwości ulokowania jej w rogu pomieszczenia.
Jak wybrać zmywarkę kapturową?
Przede wszystkim powinniśmy zwrócić uwagę na rozmiar i pojemność. Im większy lokal, tym większa ilość naczyń powinna się do niej zmieścić. W mniejszym lokalu, gdzie każdy metr kwadratowy przestrzeni jest niezwykle istotny, śmiało możemy skusić się na zmywarkę kapturową mniejszych rozmiarów. Pamiętajmy także, żeby odpowiednio ją ulokować, ze względu na odpływ grawitacyjny, dopasujmy ją więc idealnie do miejsca, w którym powinna stanąć. Kolejną istotną kwestia, są także dostępne funkcje dodatkowe. W dużym obiekcie gastronomicznym, duża ilość tego typu udogodnień, zapewni efektywniejszą i szybszą prace, bez nadmiernej interwencji obsługi. Dzięki temu praca stanie się wydajniejsza, a także sporo zaoszczędzimy na czasie. Jednak większa ilość dodatkowych możliwości wiąże się także z wyższą ceną. Dlatego powinniśmy zastanowić się, czy nasze możliwości finansowe pozwolą nam na taki zakup, bez konsekwencji. Zastanówmy się też, czy aby będziemy z wszystkich udogodnień korzystać, jeśli nie- nie ma sensu przepłacać. Warto przed zakupem przejrzeć oferty sklepów internetowych jak np: gastroprodukt.pl, gdzie znajdziemy szeroką ofertę tego typu urządzeń, w różnych rozmiarach. Dzięki temu dopasujemy zmywarkę idealnie do naszych możliwości finansowych, a także do potrzeb naszego lokalu.